ESTHER: 'JE KENT JE LIJF NIET MEER EN DAT IS WENNEN'

Esther is moeder van twee kinderen. 'Ik weet alleen wel dat persweeën zeer pijnlijk zijn en toen de verloskundigen zei 'even vast houden' dat ik dacht nog een keer dit zeggen en ik kick you in your face. Niet gedaan natuurlijk en gewoon braaf geluisterd.'

Hoe heb jij je zwangerschap ervaren?

'Ik heb twee zwangerschappen gehad, die heel verschillend waren. Bij de eerste ging het heel soepel. Alleen aan het eind van de zwangerschap had ik veel last van maagzuur. Er zijn vele middelen tegen maagzuur, maar vele hielpen niet. Dus dat was even zoeken.

Bij de tweede zwangerschap had ik heel veel last van harde buiken. Vanaf week 20 was 100 meter lopen zonder een harde buik een uitdaging. En als je dan een 2 jarige dreumes rond hebt lopen, dan is dat wel lastig. Aan het eind fietste ik overal naar toe en zette ik mijn fiets voor de deur, ook als ik midden in de winkelstraat moest zijn.

Wat mij tijdens beide zwangerschappen het meeste opviel, is de verandering van je lichaam, je hele lichaam en dus niet alleen je buik en je borsten. Deze verandering begint direct op het moment dat je zwanger bent, dus al in de eerste paar weken. Dat had ik nooit verwacht. En dan die borsten ...'

Hoe heb je je voorbereid op de bevalling?

'Bij de eerste zwangerschap heb ik een mensendieck bevallingscursus gedaan. Ik vond dat best ongemakkelijk. Ik wilde eigenlijk zo min mogelijk aan een bevalling denken. Oftewel ik had geen bevallingsplan of iets dergelijks. Uiteindelijk kwam mijn eerste ook een week te vroeg, ik had zelfs het 'vlucht' koffertje nog geen eens klaar staan.

Tevens heb ik een borstvoedingsavond bijgewoond. Achteraf de beste keus ever. Door de cursus weet je iets meer over de mogelijkheden van borstvoeding, aanleggen maar ook heel duidelijk aan te geven wat je niet zou willen.

Bij de tweede zwangerschap heb ik zwangerschapsyoga gedaan. Ik vond het zalig om enkele oefeningen te doen, die ik nog steeds doe, maar het heeft mij niet perse meer voorbereid voor de bevalling. Ik moest vooral uitkijken als we gingen afsluiten dat ik niet in slaap viel.'

Hoe heb je de bevalling ervaren?

'Ik heb van beide een positieve ervaring. In beide gevallen heb ik me compleet over gegeven aan het moment en aan mijn lijf. Mijn lijf bepaalde alles, hoe wat en wanneer. En ik ging continu in de positie staan liggen, etc wat het beste aanvoelde. Bij beide bevallingen was dit compleet anders. Ik weet alleen wel dat persweeën zeer pijnlijk zijn en toen de verloskundigen zei 'even vast houden' dat ik dacht nog een keer dit zeggen en ik kick you in your face. Niet gedaan natuurlijk en gewoon braaf geluisterd.'

Hoe was de kraamperiode? En welke lichamelijke ongemakken heb je ervaren en was je hiervan op de hoogte?

'De kraamperiode was heel fijn, beide keren super kraamverzorgsters gehad en dat heeft enorm geholpen.

Met betrekking tot lichamelijke ongemakken ... ik denk alles. Tuurlijk was het mij gezegd maar nooit gerealiseerd wat dat inhield.

Oftewel:

Het onderkantje krijgt het hard te verduren en de eerste keer was ik gehecht. Dit ik vervolgens met een kommetje water na het plassen moest afspoelen. Heel onhandig. Ik mocht regelmatig daarna rondom het toilet dweilen.

Borsten die echt heel pijn doen, zeker dag 3 en 4. En dat die dan ook spontaan gaan lekken als je gedoucht hebt. Dan voel je je ... ja ... hoe zal ik dat zeggen ... je kent je lijf niet meer en dat is wennen.

De bevalling van de tweede ging heel snel. Fijn, maar daarna had ik na weeën. Ik wist niet dat dat bestond. Ik heb echt alles lopen vervloeken die nacht. Ik dacht ik ben klaar, bevalling is geweest, mooi gezond kindje en lig je als nog te kramperen van de pijn. Dit viel echt tegen.

Ik denk dat het belangrijkste is, dat de lichamelijk ongemakken erbij horen maar dat betekent niet dat je er niks tegen kan doen. Meldt het. Tenslotte blijkt dan veel moeders precies weten waar je het over hebt.'

Laisser un commentaire

Veuillez noter que les commentaires doivent être approuvés avant d'être publiés